Syyskuu 2021

Kantaverkkopalveluiden ajankohtaiset

 

Tietopyyntö tuulivoimalaitosten etäohjattavuudesta

Fingrid lähestyi kesällä tuulivoimatoimijoita tietopyynnöllä yli 10 MW tuulivoimalaitosten etäohjat-tavuudesta. Tällä tarkoitetaan tuulivoimalaitosta operoivan 24/7-valvomon kykyä ja voimalaitoksen teknistä valmiutta suorittaa Fingridin kantaverkkokeskuksen pyytämiä ohjaustoimenpiteitä lyhyellä vasteajalla.

 

Vaatimukset voimalaitosten etäohjattavuudelle on kuvattu järjestelmäteknisissä vaatimuksissa (VJV). Tietopyynnöllä kartoitettiin etäohjattavuuden nykytilaa ja kerrottiin vaatimustenmukaisuuden todentamisesta jatkossa suoritettavin satunnaisin pistokokein. Miehittämättömän voimalaitoksen etäohjattavuus on kantaverkon käyttövarmuuden kannalta tärkeä ominaisuus, jota tulee ylläpitää läpi voimalaitoksen koko elinkaaren. 

 

Kiitokset kaikille tietoja toimittaneille aktiivisuudesta ja oma-aloitteisuudesta havaittujen puutteiden korjaamisessa! Olemme teihin tarvittaessa yhteydessä aiheeseen liittyen. 

 

Tietopyyntö tuulivoimalaitosten etäohjattavuudesta 2.7.2021 
(fingrid.fi / Kantaverkko / Liittyminen kantaverkkoon / Voimalaitosten järjestelmätekniset vaatimukset)

 

Lisätietoja Lasse Linnamaa

 

Fingridin Kantaverkon kehittämissuunnitelma 2022-2031 (luonnos)

Fingrid julkaisi kesällä Kantaverkon kehittämissuunnitelman luonnoksen vuosille 2022-2031. Suunnitelmassa esitetään Fingridin kantaverkon suunnitteluperiaatteet, verkon kehitystarpeet ja suunnitellut investoinnit seuraavalle kymmenvuotiskaudelle. Suunnitelma perustuu asiakkaiden kanssa yhteistyössä laadittuihin alueellisiin verkkosuunnitelmiin ja Fingridin keväällä julkaistuun verkkovision tarkasteluihin. 

 

Tarkastelujaksolla Fingrid investoi kantaverkkoon noin 2,1 miljardia euroa. Tavoitteenamme on turvata asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varma sähkö sekä muovata tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää. Erityinen tavoite 2020-luvun verkkoinvestoinneilla on luoda edellytykset sille, että Suomi voi olla hiilineutraali vuonna 2035.

 

Palautetta ja kommentteja luonnokseen sai antaa elokuun loppuun asti, ja saimmekin niitä runsaasti. Kiitämme saaduista palautteista. Valmis suunnitelma ja vastine kommentteihin julkaistaan loka-marraskuussa 2021.

 

Kantaverkon kehittämissuunnitelma 2022-2031
(fingrid.fi / Kantaverkko / Kantaverkon kehittäminen ja ylläpito / Kehittämissuunnitelma)

 

Lisätietoja Aki Laurila ja Kaisa Nykänen

 

Henkilömuutoksia Kantaverkkopalveluissa 1.8.2021 alkaen

 

DI Onni Härmä aloitti Fingridin Kantaverkkopalvelut -yksikössä neljäntenä asiakaspäällikkönä 1.8.2021, mikä puolestaan aiheuttaa muutoksia asiakkaittain nimettyihin yhdyshenkilöihin Fingridissä.

 

Asiakaspäälliköt Antero Reilander, Jarno Sederlund
ja Petri Parviainen jatkavat asiakkaiden yhdys-henkilöinä oheisen karttaliitteen mukaan.
 

Otamme yhteyttä asiakkaisiin, joita muutoksemme koskee.

 

Onnin tavoittaa matkapuhelimesta 040 687 1237 
tai sähköpostitse onni.harma@fingrid.fi.

 

Karttaliite 

 

Insinööri Jukka Schreck aloitti 9.8.2021 asiantuntijana Fingrid Kantaverkkopalvelut
-yksikössä. Hänen tehtävänään on määritellä ja ylläpitää asiakaskohtaisia loissähkön toimitusrajoja sekä neuvoa ja valvoa niiden noudattamisessa.

 

Lisäksi hän osallistuu asiakkaan ja Fingridin välisten sopimusten valmisteluun sekä mallintaa ja ylläpitää asiakasliityntöjen teknisiä tietoja Fingridin tietojärjestelmissä.

 

Jukan tavoittaa matkapuhelimesta 040 566 6651 tai sähköpostitse jukka.schreck@fingrid.fi.

 

NC ER ja 24 h toimintakyky: Muutos käytöstä poistuvien voimalaitosten ja sähköasemien nimeämiseen käytönpalautussuunnitelman kannalta merkittäviksi

Olemme keskustelleet saamamme palautteen perusteella Energiaviraston kanssa menettelystä niiden käytönpalautussuunnitelman kannalta merkittävien kohteiden osalta, jotka ovat poistumassa sähköverkosta nopealla aikataululla NC ER:n (Network Code for Emergency and Restoration) asettaman määräajan 18.12.2022 jälkeen. Tämän perusteella olemme lieventämässä nimeämissääntöjä siten, että:
 

”Kriteerin täyttävä voimalaitos jätetään kuitenkin nimeämättä käytönpalautussuunnitelman kannalta merkittäväksi verkonkäyttäjäksi, mikäli omistaja on tehnyt ja julkaissut päätöksen siitä, että voimalaitos tullaan poistamaan kokonaan käytöstä tai siirtämään pitkäaikaissäilöntään viimeistään kahden vuoden kuluttua siitä ajankohdasta lukien, jolloin tässä kappaleessa 7 tarkoitetut toimenpiteet tulisi toteuttaa, jos kohde nimettäisiin merkittäväksi verkonkäyttäjäksi. Edellä esitetystä poiketen nimeämättä jättäminen ei kuitenkaan ole mahdollista, jos se vaarantaisi Fingridin käytönpalautussuunnitelman toimivuuden esimerkiksi kyseessä olevan voimalaitoksen merkittävän roolin tai sijainnin vuoksi.”
 

Lue lisää Kirje käytönpalautussuunnitelman yhteyshenkilöille 1.9.2021

 

Käyttösäännöt verkkosivuillamme >

 

Lisätietoja Jari Siltala

 

 

Kantaverkkopalveluiden syksyn webinaareja

 

 

Kantaverkkopalveluiden ajankohtaiset

torstaina 7.10.2021 klo 9-11

 

NC ER Sähköverkon hätätilan ja käytönpalautuksen verkkosääntö 
maanantaina 11.10.2021 klo 10-11.30

 

Fingridin Tapahtumat-sivulle >