Deze uitnodiging online bekijken

LUMC Alumni Vereniging

Nieuwsbrief LUMC

Alumni Vereniging

December 2023, jaargang 3, nr. 2.

LUMC

Beste Alumni,

Aan de vooravond van 2024 ontvangt u deze maandbrief. In het afgelopen jaar zijn er binnen het bestuur verschuivingen geweest waarover later meer. Er is veel gebeurd en wij wachten in spanning de rechterlijke uitspraak af inzake de Kinderhartchirurgie Leiden. Maar eerst staan wij stil bij de leden die ons zijn ontvallen.

In 2023 overleden leden van de Vereniging zo ver het bekend is bij het Bestuur en de Universiteit

Drs. A.C. Bartels

Dr. B. Matricali

Drs. G.J. Boxma

Dr. N.J.A. Noorduyn

Dr. J.J. van Collenburg

Dr. J.J. Schipperheijn

Drs. G den Hartog

Dr. A. J. M. Schipperijn

Dr. M. Helfferich

Dr. D. W. Stol

Prof. dr.H.M.J. Krans

Prof. dr. A. Zwaveling

Wisselingen in het bestuur

In de zomer nam professor Caesar Sterk afscheid en werd hij opgevolgd door drs. Peter van Luijt, oud traumachirurg van het LUMC. In het vorige nummer heeft u al kennis met hem gemaakt.

In het najaar heeft Drs. Hans Bezstarosti na 2x een bestuurstermijn en met nog een jaar verlengd afscheid genomen van het bestuur. Collega Bezstarosti is AIOS Heelkunde in het Erasmus MC/ Maasstad ziekenhuis Rotterdam. Hij is opgevolgd door Dr. Joep Thijssen, cardioloog in het Alrijne ziekenhuis Leiden/Leiderdorp. Ook bij de MFLS vond een wisseling plaats en werd Isabel Kollen de nieuwe voorzitter. Het Bestuur dankt collega Bezstarosti voor zijn jarenlange inzet en wenst hem succes in zijn verdere carrière. Tevens heten wij de nieuwkomers van harte welkom. Omdat de genoemde collegae jonge mensen zijn, was het Bestuur zeer benieuwd naar hun visie over en ervaring met de Vereniging

Drs. Hans Bezstarosti, vertrekkend bestuurslid LUMC vereniging

De afgelopen jaren had ik het genoegen mij aan te sluiten bij het bestuur van de LUMC Alumnivereniging. Als chirurg in opleiding in de regio Rotterdam en mijn roots in het LUMC een fantastische uitdaging. Alumnus zijn van een universiteit werkt twee kanten op. Niet alleen is het goed en leuk om op de hoogte te zijn van wat er speelt nadat je bent afgestudeerd, of om je oude studiegenoten weer eens terug te zien, maar ook is het interessant om te weten of er projecten zijn waar jij misschien zelf aan kan bijdragen.

Drs Bezstarosti

Met die insteek heb ik de afgelopen jaren in het LUMC Alumnibestuur gezeten. We hebben evenementen georganiseerd om de ‘jonge’ Alumni meer te betrekken; Het dertigers dilemma, ontzorg de zorg, het vaccinatiedebat, de gevolgen van COVID en een veilig leerklimaat. Stuk voor stuk avonden waar veel ruimte was voor discussie en waar ik echt ideeën uit heb meegenomen. Het doel, om meer jongere alumni warm te maken voor de vereniging, lukt gestaag. Maar toch blijft de jonge garde wat achter. We hebben het allemaal druk met ons jong professionele leven, onze banen, nevenactiviteiten en misschien wel kinderen. Allen zeer belangrijk en aandachtbehoeftig, maar ‘jonge’ alumni kunnen ook een belangrijke bijdrage leveren aan de universiteit waar ze zijn opgeleid. Ik wens de LUMC-alumnivereniging een zeer goede toekomst toe en ik hoop dat er bij de komende projecten meer alumni enthousiast raken om zo het netwerk van de LAV te vergroten en nog meer mooie evenementen in de toekomst mogelijk te maken. Ik ben er in ieder geval bij.

Dr. Joep Thijssen, nieuw bestuurslid extern

Ik ben momenteel werkzaam als cardioloog in het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp. Als aandachtsgebied heb ik cardiac-devices en ritmestoornissen, naast ook het reguliere werk als cardioloog. Mijn opleiding van zowel geneeskunde als mijn opleiding tot cardioloog heb ik genoten in Leiden. Daarnaast ben ik ook gepromoveerd in Leiden. Mijn promotor was Professor dr. Schalij. Vanzelfsprekend draag ik het LUMC en de stad Leiden een warm hart toe.
Ik ben dan ook zeer vereerd om tot het bestuur van de alumnivereniging toe te treden.
De Alumni Vereniging als geheel betreft een rijkdom aan kennis en ervaringen die door de bijeenkomsten op een prettige manier uitgewisseld kunnen worden. Het sociale karakter hiervan spreekt mij ook aan. Noemenswaardig is dat de demografische verdeling van de vereniging nog een piramide op zijn kop is, waarbij jong bloed mijns inziens zeer welkom zou zijn. Als bestuurslid zie ik dit als een van de belangrijke taken voor de komende jaren. We zullen hierin gezamenlijk met de leden moeten optrekken om de club uit te breiden en te verjongen. To be continued.

Dr Joep Thijssen

Isabel Kollen, voorzitter Medische Federatie der Leidse Studenten (MFLS), 2023-2024

Mijn naam is Isabel Kollen en ik ben dit jaar de Voorzitter van de Medische Faculteit der Leidse Studenten (M.F.L.S.). De M.F.L.S. is de studievereniging voor Geneeskunde, Biomedische Wetenschappen, Vitality & Ageing, Farmacie en Population Health Management. Ik studeer zelf ook Geneeskunde aan het LUMC en ben inmiddels derdejaars student. Op dit moment heb ik een tussenjaar, waarin ik mij samen met mijn andere zes bestuursgenoten fulltime inzet voor onze vereniging vanuit onze bestuurskamer (K1-69) in het LUMC. Ook ben ik als Voorzitter onderdeel van het bestuur van de LUMC Alumni Vereniging.

Isabel Kollen

Voorheen heb ik het LAV wel eens voorbij zien komen op sociale media, maar had ik eigenlijk geen idee wat het inhield. Ik vond het daarom erg leuk om te leren over alle mogelijkheden die het LAV te bieden heeft. Het LAV bezit namelijk een groot en gevarieerd alumninetwerk waarin veel ervaring en kennis verzameld is. De bijeenkomst in oktober heeft mij dan ook aangenaam verrast. Ik vond het erg leuk om in gesprek te gaan met alumni en alles te horen over de verschillende loopbanen en het studeren van Geneeskunde in het verleden.

Het LAV biedt de mogelijkheid voor alle LUMC studenten om zich breed te oriënteren tijdens de interessante lezingen en te netwerken tijdens het heerlijke diner achteraf. De bijeenkomsten zijn een laagdrempelige manier om als student in contact te komen met alumni van het LUMC. Ook het mentornetwerk vind ik een bijzondere toevoeging aan het LAV. Het biedt studenten de unieke gelegenheid om vragen te stellen aan alumni over bijvoorbeeld stages, solliciteren, werkbezoeken, carrière en loopbaan. Ik hoop dat in de toekomst het LAV nog meer studenten zal bereiken en de verbinding tussen alumni en studenten alleen maar meer mag groeien. Al met al ben ik erg dankbaar om onderdeel te mogen zijn van het bestuur van het LAV dit jaar en kijk ik erg uit naar de volgende bijeenkomst op 11 juni!

Activiteiten van de vereniging

In 2023 zijn er 3 bijeenkomsten georganiseerd.

Op 28 maart werd in samenwerking met de MFLS de Voorjaarsbijeenkomst gehouden. Het thema was “Zorgen om de zorg”. Hoe kunnen wij de zorg ontzorgen. Zorgen van de zorg- professionals en zorgen van de zorgnemers op een efficiënte manier benaderen. Hoe houden wij de zorg als werkplek aantrekkelijk en hoe kunnen wij in deze vergrijzende maatschappij op beheersbare wijze zorg blijven leveren. In een duo-presentatie van Dr. Selma Tromp, neuroloog LUMC en vicevoorzitter van FMS en drs. Margreet Franje, huisarts en opleider bij het Huisartsen instituut, PHEG-LUMC werd dit onderwerp op interactieve wijze besproken. U kunt hier klikken om de presentatie na te lezen.

De Zomerbijeenkomst van 6 juni was een combinatie van de Algemene Leden Vergadering en een presentatie van Prof. dr. ing. Martine Vijver van het BioScience park in Leiden De titel van haar voordracht was ‘EcoWizzard: attempts to describe the choreography of nanomaterials ans assessing their safety’. In een enthousiast en boeiend betoog nam prof. Vijver het publiek mee naar de uitdagingen van het moment en de toekomst.

In de Najaarsbijeenkomst van 31 oktober werd ’nut en noodzaak van fondsen ten behoeve van integer wetenschappelijk onderzoek’ besproken. Mevrouw. Juliette Kops van de Bontius Stichting gaf in een heldere uiteenzetting een inkijk in de werkwijze van deze Stichting en hoe de gelden binnenkomen en besteed worden. Dr. Alexander Vahrmeijer, oncologische chirurg LUMC, nam ons mee in het gebruik van fluorescentie en Green light in de oncologische chirurgie. De eerste resultaten zijn zeer hoopgevend en de studie wordt verder uitgebreid. Interessant te melden is dat dit onderzoek met donaties vanuit de Bontius Stichting is uitgevoerd. Na deze presentatie was het voor iedereen duidelijk dat jou en mijn donatie zeer goed worden besteed. Het is mogelijk om naast actuele donaties, de Bontius Stichting in jouw nalatenschap op te nemen. U kunt hier klikken om de presentaties na te lezen.

Ledenwerving, noodzakelijk en urgent!!

Momenteel telt de Vereniging 595 leden.

Groei is niet alleen nodig; het is ook noodzakelijk en urgent voor het voortbestaan van de Vereniging.

De Vereniging is er voor iedereen die in Leiden Geneeskunde, Biomedische Wetenschappen, Vitality & Ageing, Farmacie of Population Health Management heeft gestudeerd en afgerond met het artsendiploma of Master. Ook die collegae die hun specialistenopleiding volgden en of binnen het LUMC een belangrijke bijdrage leveren of hebben geleverd aan Onderwijs, Onderzoek of Patiëntenzorg kunnen lid worden. Als Vereniging willen wij van blijvende betekenis zijn voor onze alumni door onderlinge contacten en kennisuitwisseling te stimuleren. Daarnaast informeren wij onze alumni op structurele basis over de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied en binnen het LUMC.

Om op de hoogte te blijven van de wetenschappelijke ontwikkelingen binnen het LUMC hebben wij zowel de jonge als meer senior staf van werkende alumni nodig. De gepensioneerde alumni zijn door hun kennis, ervaring en netwerk van zeer grote betekenis voor de jongere generaties zoals ook blijkt uit de interviews met de 3 jonge bestuursleden.

De Vereniging is een must voor alle generaties. Samen zijn wij, het bestuur en de leden, de Vereniging.

Daarom is groei van de Vereniging urgent en van vitaal belang omdat anders de financiële draagkracht en het voortbestaan van de Vereniging onder druk komt te staan.

Er zijn slechts 2 mogelijkheden: of het lidmaatschapsgeld gaat fors omhoog of het ledental stijgt fors. Daar komt geen licht tussen. De voorkeur van het Bestuur is groei van het aantal leden.

Het Bestuur doet er alles aan om de groei te bevorderen door enerzijds interessante lezingen te organiseren afgesloten met een goed diner en ruime mogelijkheid tot netwerken. Anderzijds startte het Bestuur een wervingscampagne onder alumni van het LUMC. Afgelopen september zijn ruim 1200 uitnodigingen verstuurd naar alumni uit diverse jaargangen. Het is nu nog te vroeg om het resultaat te peilen. Ook zijn wij een campagne onder de Master studenten gestart en hopen zo in contact te treden met de jongere generatie. Jong geleerd is oud gedaan.

Daarnaast spreekt het bestuur de verwachting uit dat ieder lid in 2024 zijn/haar uiterste inspanning zal betrachten tenminste 1 introducee mee te nemen naar een bijeenkomst met als doel lid worden van de Vereniging. Onze wens voor 2024 is een significante stijging van het aantal leden. GROEI!

Planning 2024

Om de kosten in 2024 beheersbaar te houden zijn een aantal maatregelen getroffen. De voorjaarsbijeenkomst komt te vervallen.

De Zomer bijeenkomst is in het Rijksmuseum Boerhaave

Datum: 11 juni 2024

Entree museum; gratis voor houders van museumkaart; collegekaart; LUMC pas en Vriendenloterij bankpas.

Alle bezoekers zullen een bijdrage moeten betalen, dus ook de leden. Wij streven ernaar de kosten zo laag mogelijk te houden. Meer informatie volgt in maart. U ontvangt hiervoor t.z.t. een mailing en meer informatie volgt ook op onze website: https://www.lumc.nl/over-het-lumc/het-lumc/alumni-vereniging/

Najaarsbijeenkomst: datum volgt. Deze bijeenkomst zal in het LUMC zijn

Het Bestuur van de LUMC Alumni Vereniging wenst u mooie en gezellige feestdagen en een gezond, liefdevol en hoopvol 2024.

Ik meld mij graag aan als lid van de LUMC Alumni Vereniging voor 25 euro per jaar.

E-mailvoorkeuren wijzigen | Gegevens wijzigen