Alumni Nieuwsbrief van de Universiteit Leiden
Universiteit Leiden

Alumni Nieuws

Juni 2018

Leiden
 

‘Ieder jaar komt de uitputting van de aarde dichterbij’

Een verpakkingsvrije winkel, kleine mobiele huisjes, heel Leiden aan de zonnepanelen… Jeroen Schrama, alumnus Bestuurskunde, is een creatieve wereldverbeteraar. ‘Als we de planeet écht willen redden moeten we veel radicalere keuzes maken.’

Lees meer
Jeroen Schrama
 

Treed binnen in het Digitale Zweetkamertje!

Weet u nog waar uw handtekening staat? Met een speciale 360 graden techniek is het beroemde Zweetkamertje tot in de kleinste details gefotografeerd. Zoom in op de vele handtekeningen en houtskoolprenten op de eeuwenoude muren en markeer uw eigen handtekening!

Naar het kamertje
Zweetkamertje
 

Avond voor Sleuteldragers

Op vrijdag 28 september vindt het jaarlijkse Sleuteldragersdiner van het Leids Universiteits Fonds (LUF) plaats in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze avond neemt inlichtingenexpert Willemijn Aerdts de Sleuteldragers van het LUF mee in de wereld van de veiligheidsdiensten.

Lees meer
Sleuteldragersdiner
 

Privacybeleid

Het Alumnibureau vindt uw privacy belangrijk en neemt de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van uw gegevens zeer serieus. De universiteit heeft de maatregelen die zijn vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming van de EU (bekend als de AVG of GDPR) verwerkt in een nieuw privacybeleid. 

Lees meer
AVG
 
 

De stelling

‘Inlevingsvermogen is een onmisbare sociale vaardigheid om een goede samenwerking te bewerkstellingen.’
Onderwijskundige Jolien Mouw promoveert op de rol van het inlevingsvermogen van leerlingen bij samenwerkend leren in het basisonderwijs.

Leerlingen die samenwerken aan een taak moeten van alles kunnen. Of het samenwerken succes heeft, hangt af van de kwaliteit van de interactie tussen de leerlingen, maar wellicht ook van de mate waarin leerlingen zich kunnen inleven.


Lees meer
Stelling Jolien Mouw
 
 

Alumnus in de media

Wim Turkenburg (1947) studeerde natuurkunde, wiskunde en astronomie in Leiden en vertelt in het NRC over zijn bezoek, zeven jaar na de ramp, aan de kerncentrale Fukushima Dai’ichi in Japan.

'Boven de reactorvaten en de koelbaden daarnaast, waarin nog steeds veel splijtstofstaven zitten, ligt allerlei troep … Dat moet je eerst weghalen, voordat je bij de splijtstof kunt. Dat is een soort mikado in het groot. Als de zaak gaat schuiven en de splijtstofstaven daarbij beschadigd raken, kun je zomaar een nieuwe kernramp krijgen.'

Lees het interview in de NRC
 
 
Publicaties
Werken bij de Universiteit Leiden