Alumni Nieuwsbrief van de Universiteit Leiden
Universiteit Leiden

Alumni Nieuws

December 2017

Leiden
 

'Sommige mensen vinden mijn ziekte aanstellerij'

In Wassenaar heb je het niet over psychische aandoeningen. Maar Cornelie Egelie-Sprenger is toch open over haar bipolaire stoornis. In Wassenaar, en daarbuiten. Begrip kweken is nu haar missie. Daarom schreef ze het boek ‘Pillendoos’.

Lees meer
Cornelie Egelie-Sprenger
 

Bezoek de dies voor alumni op 10 februari

Alles te weten komen over recent Leids onderzoek én herinneringen ophalen met medestudenten van toen? Kom dan op zaterdag 10 februari 2018 naar de dies voor alumni, georganiseerd door het Leids Universiteits Fonds.

Jonge alumni (tot en met 35 jaar) kunnen deelnemen aan één van de twee workshops die worden aangeboden in samenwerking met het Jonge Alumni Netwerk.

› Meer info
Dies voor alumni
 

‘Japan en Leiden liggen toch niet zo ver van elkaar’

Een delegatie van de Universiteit Leiden bracht van 18 tot 26 november een bezoek aan Japan, om samenwerking te realiseren op het gebied van onderzoek en onderwijs. Ook was de delegatie aanwezig bij de ondertekening van de stedenband Leiden - Nagasaki en bij de opening van de brug naar Dejima, ooit letterlijk de brug tussen het Westen en Japan.

› Lees meer
Japan en Leiden
 
 

Alumnus in de media

Bob Pinedo studeerde Geneeskunde in Leiden. Hij is medisch oncoloog en beroemd in zijn werkveld.

'Ziekenhuizen sturen veel kankerpatiënten naar huis met de boodschap dat ze zijn uitbehandeld. Daar had en heb ik grote moeite mee. Als dokter heb je een relatie met iemand opgebouwd. Die houdt niet op als de behandeling stopt, ook niet als je wetenschappelijk alles uit de kast hebt gehaald.'


Lees het volledige artikel uit het Parool (18 november 2017)

 
 

De stelling

Het verband tussen emotionele mishandeling en betere leerprestaties in combinatie met een hoge sociaaleconomische status van de ouders suggereert de praktijk van ‘tijgerouderschap’ in Vietnam.
Kindermishandeling komt vaak voor in Vietnam. Promovenda Nhu Kieu Tran, afkomstig uit het land, liet bijna 1900 Vietnamese scholieren vragenlijsten invullen. Vooral ‘emotionele mishandeling’ (31.8%) werd relatief vaak gemeld door kinderen van ouders met een goede baan. Tran ontdekte dat deze kinderen vaak betere cijfers halen. Ze vermoedt dat dit komt door het zogenaamde tijgerouderschap dat populair is in Vietnam. Dit is een strenge manier van opvoeden die gericht is op emotionele discipline om voortreffelijke leerprestaties af te dwingen.
Tijgermoeder
 

Life Long Learning

› 8 jan t/m 2 feb MOOC 'Music & Society'
11 jan t/m 15 mrt Hovocursus 'Nederlandse stedenbouw in de 20e eeuw'
23, 30 jan en 6 feb Masterclass Terrorisme
5 feb Leergang Public Affairs
13 mrt Alumni-masterclass 'De kunst van overtuigen'
 
 
Publicaties
Werken bij de Universiteit Leiden